10.7 C
București
vineri, 18 septembrie 2020
Acasă Editoriale Actualitate Soroban – metoda minune de calcul rapid

Soroban – metoda minune de calcul rapid

Părea aproape imposibil să faci adunări și scăderi cu rapiditatea unui calculator. Acest lucru nu mai este, însă, atât de departe de realitate datorită unei metode japoneze pe care tot mai mulți copii dar și adulți, din lumea întreagă, o învață.

Și în România, micuții descoperă tainele Sorobanului, un instrument de calcul aritmetic elementar care îi dă oricui o super putere de calcul mintal rapid.
Chiar și cei care nu sunt prieteni cu matematica pot să învețe să calculeze rapid cu Sorobanul.
Rezultate spectaculoase obțin însă copiii, chiar și de la 3 ani.
Beneficiile sunt mari, spun trainerii care predau Soroban, mai ales pentru copiii care au probleme de concentrare. Astfel se ajunge la calcule cu numere formate din multe cifre. E important ca metoda să fie repetată zilnic, măcar 20 de minute.
În timp, copiii vor reuși să vizualizeze numere cu multe cifre și să le folosească în calcule aritmetice mentale.
În lume, performanțele celor care învață să calculeze rapid cu ajutorul Sorobanului sunt uimitoare.
Copiii pot să recite poezii sau să cânte în timp ce efectuează calcule cu multe numere. Recordul este de 1,38 de secunde pentru adunarea a 10 de numere formate 4 cifre.

Ce este un soroban?

Un soroban este un abac dezvoltat în Japonia.
Este derivat din suanpan, importat din China în Japonia prin Coreea în secolul al XV-lea d.Hr., dar forma sa actuală datează din anii 1930.
Posedă un minim de bile necesare calculelor. Pe rândul de sus o bilă cu valoarea cinci, pe rândul de jos 4 bile cu valoarea 1. În general, un soroban are cel puțin 15 coloane, dar există și modele cu 21, 23, 27 sau 31 de coloane.
Un utilizator bine antrenat are o viteză de calcul superioară unei mașini de calculat mecanice.
Pe soroban se pot efectua operații matematice: adunare, scădere, înmulțire, împărțire, ridicare la putere, extragere rădăcina pătrată și cubică, aflarea celui mai mare divizor comun a două numere etc.
Unul din scopurile finale ale folosirii soroban-ului este acela de a efectua calculele fără a avea efectiv un soroban la îndemână, ci doar imaginându-se unul (ceea ce japonezii numesc anzan – calcul mintal).
Ca și suanpan, soroban-ul este încă folosit și astăzi în Japonia, chiar și în condițiile proliferării, manevrării ușoare și prețului scăzut al calculatoarelor electronice de buzunar. Studiul soroban-ului se face în școli, unde, deși nu este obligatoriu, mai mult de jumătate dintre elevi optează pentru studiul acestuia.

În România s-a deschis deja primul Centru de Soroban și aritmetica mentala japoneza, unicul reprezentant în Romania al Scolii Japoneze Houmei Jyuku, cu o vechime de 70 ani în Japonia, membru de onoare al Federatiei Nationale Japoneze de Soroban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai citite

Prima mașină electrică de la Dacia ar putea costa doar 7000 EUR

Dacia a prezentat ieri prima sa mașină electrică: Dacia Spring. Modelul de serie va fi lansat în 2021, cu o autonomie de 200 km. Dacia...

REȚETĂ A LA FABIEN: ”Tartă Tatin”

Acest preparat tradițional din Franța își are originea într-o legendă a unei bucătărese care, în agitația orei de vârf a restaurantului, a uitat să...

Ionuț Bobiț – Cel mai căutat reparator de oase din România

Ionuț Bobiț, invitatul Antoniei Fudulu în platoul emisiunii Spune-mi CUM! este triplu campion național la schi, a cochetat cu fotbalul, iar în prezent este...

4 MARTIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din România. Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22 în data...

COMENTARII RECENTE